Last van lekkend water in de woning? Zo vind je de bron!

Wanneer er bijvoorbeeld water lekt in de vensterbank, dan betekent dit niet altijd dat het afkomstig is van de ramen. Het kan namelijk ook aan het dak liggen. Om de bron van lekkend water te achterhalen, gebruik de volgende tips om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Zijn er watervlekken op het plafond?

Mocht je te maken hebben met een mysterieus lek, dan is het controleren van het plafond de eenvoudigste manier om te beginnen. Kijk goed of er sprake is van watervlekken of vloeisporen op de muren. Is hier iets ongewoons aan de hand, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een daklekkage. Om verdere schade te minimaliseren, is het aan te raden om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen die de lekkage kan oplossen en eventueel achterstallig onderhoud vakkundig kan uitvoeren. Als je op zoekt bent naar een dakdekkersbedrijf waarbij vakmanschap centraal staat, zoek dan eens op dakdekker Haarlem voor meer informatie.

Controleer de dakgoot

In veel gevallen worden daklekkages veroorzaakt door de gootstukken van het dak. Dit zijn de lange, rechthoekige stroken die langs de dakranden en muren bij elkaar komen. Goed functionerende dakgoten zorgen er normaal gesproken voor dat water niet kan binnendringen in de openingen en scheuren van het dak. Als een gootstuk los zit, verroest of beschadigd is, controleer dan extra goed of het water via deze plek naar binnen weet te sijpelen.

Doe een complete dakdoorvoering

Als de bron van de lekkage nog steeds niet gevonden is, dan kan er wellicht sprake zijn van een zwakke plek zoals een beschadigde pijp, dakpan, kanaal of uitlaat. Dit zijn vrijwel de belangrijkste punten om te controleren als je actief water ziet lekken. Houd er tevens rekening mee dat schade niet altijd met het blote oog te zien is. Mocht je alles gecontroleerd hebben en nog steeds last hebben van lekkage, dan kun je het beste een dakdekker inhuren om een dakinspectie uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *