Waarom vechten families om het erfenis?

Wanneer er onverhoopt een familielid komt te overlijden, dan kunnen heftige emoties zoals verdriet en onbegrip de boventoon voeren. Na het overlijden kunnen conflicten tussen familieleden erg oplopen, bijvoorbeeld omdat er onenigheid is rondom de verdeling van het erfenis. Naar dit fenomeen zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. Dit is wat er werd vastgesteld.

Terug in het verleden

Erfenisconflict komt vaak niet zomaar uit de lucht vallen. Strijd over de verdeling van het erfenis is vaak terug te traceren tot meerdere jaren in het verleden. Bij sommigen begint het erfenisconflict bijvoorbeeld met de betrokkenheid van niet-familieleden, zoals het hertrouwen van de overledene waarbij er een nieuw erfgenaam werd aangewezen. Tevens kan er nieuw leven worden gegeven aan een conflict wanneer het erfenis op het spel staat; langdurige relatieproblemen krijgen dankzij de erfeniskwestie opeens weer een nieuwe betekenis.

Fundamentele redenen in de psychologie van de mens

Wanneer we een kijkje nemen in ervaringen die te maken hebben met het familie- en erfrecht, dan zijn er diverse psychologische redenen voor erfenisconflict. Ten eerste kan er gesteld worden dat mensen genetisch vatbaar zijn voor competitie en conflicten. Hierdoor zijn sommige mensen eerder geneigd om sociaal conflict niet uit de weg te gaan omdat ze het gevoel hebben dat er onrecht is aangedaan. Ten tweede speelt het psychologische zelfgevoel dat verweven is met de goedkeuring die een erfenis vertegenwoordigt ook een belangrijke rol. Aangezien dit gevoel vooral voortkomt uit het ego van de psyche, kan er gemakkelijk conflict ontstaan tussen andere familieleden die hetzelfde gevoel hebben. Een andere vastgestelde reden voor erfenisconflict, is dat we als mensen de neiging hebben om op zoek te gaan naar uitsluiting en soms vinden we dat wanneer het niet eens bestaat! Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat families vechten om een erfenis omdat het een gevoel van angst voor de dood wordt geactiveerd, waardoor er meer kans is op een vecht-of-vluchtreactie die het gevolg kan hebben tot conflict met een ander. Tenslotte is er in sommige gevallen sprake van een persoonlijkheidsstoornis van een of meerdere familieleden, waardoor natuurlijke rivaliteiten tussen familieleden escaleren tot een persoonlijke en juridische strijd.

Wil je meer te weten komen over het familierecht en ben je geïnteresseerd in wat een scheidingsadvocaat precies doet, beluister dan de podcast De Erfrechtadvocaat om informatie te verkrijgen van experts in het vakgebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *